ایران استوار؛ 44 سال افتخار| گزارش فائو از جایگاه اول تا پانزدهم ایران در تولید میوه‌ دنیا‌/ رشد 3 برابری کشاورزی ایران نسبت به سال 57

بر اساس آمار سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد، ایران پس از انقلاب اسلامی با وجود تحریم‌های مختلف در تولید 68 محصول کشاورزی جایگاه اول تا پانزدهم دنیا را کسب کرده است و رتبه‌های خیره کننده ای در صادرات به بازارهای جهانی داشته است.

ایران استوار؛ 44 سال افتخار| گزارش فائو از جایگاه اول تا پانزدهم ایران در تولید میوه‌ دنیا‌/ رشد 3 برابری کشاورزی ایران نسبت به سال 57

به گزارش خبرنگار اقتصادی مؤسسه فرهنگی قرآن پژوهان شمال، بر اساس آمارهای جهانی تولیدات کشاورزی ایران به ویژه در محصولات باغی طی 4 دهه اخیر رشد زیادی داشته و حدود سه برابر شده است؛ آمار سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد از جایگاه ویژه تولیدات کشاورزی ایران در جهان می‌گوید‌. * تولیدات کشاورزی ایران نسبت به ابتدای انقلاب 3 برابر شد‌/ ایران در تولید 6 محصول جایگاه نخست جهان را دارد تولیدات کشاورزی ایران از 46 میلیون تن به حدود 130 میلیون تن پس از انقلاب اسلامی رسیده است و آمارهای سازمان جهانی خواروبار و کشاورزی ملل متحد (فائو) نشان می‌دهد ایران در تولید 6 محصول جایگاه نخست جهان، در دو محصول جایگاه دوم، در تولید 7 محصول جایگاه سوم و در تولید 6 محصول جایگاه چهارم دنیا را دارد و در مجموع در تولید 68 محصول کشاورزی جایگاه نخست تا 15 دنیا را از آن خود کرده است و این یک پیشرفت فوق العاده در این بخش است.  

* فائو: ایران در تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا مقام اول را داراست بر اساس آمارهای فائو، ایران در تولید میوه در خاورمیانه و شمال آفریقا مقام اول را داراست. سرانه تولید میوه در دنیا 80 کیلوگرم است و این رقم در کشور ما به 200 کیلوگرم می‌رسد. همچنین در سال‌های مختلف ایران رتبه هشتم تا دهم دنیا را در تولید میوه در اختیار دارد و طبق اعلام وزارت جهاد کشاورزی این تولیدات به 100 کشور جهان صادر می‌شود. به دلیل تنوع اقلیمی، توپوگرافیک و ارتفاعی ایران انواع متنوعی از میوه‌ها در این کشور یافت می‌شوند، از خرماهای نیمه گرمسیری، گرفته تا میوه‌های روینده در مناطق معتدل و سردسیر.  در 15 محصول باغی در دنیا جزو 10 تولید کننده برتر است و 4 درصد از محصولات کشاورزی جهان را تولید می‌کند.

  ایران با داشتن رتبه پنجم تنوع اقلیمی در جهان تولیدکننده و صادرکننده بسیار متنوع انواع و اقسام سبزی و صیفی از قبیل خربزه، هندوانه، بادمجان، هویج، انواع کلم، انواع فلفل، کاهو، خیار، سیب‌زمینی، انواع سیر و انواع سبزیجات است، به‌طوری که در تولید خیار و خربزه در رتبه سوم جهان، در تولید هندوانه در رتبه چهارم، در تولید گوجه فرنگی در رتبه هفتم، در تولید سیب‌زمینی و سیر در رتبه سیزدهم جهان و در تولید کاهو در رتبه شانزدهم جهان قرار داریم. * ایران در رتبه دوم تولید خرمای دنیا ایران با سطح زیر کشت 244 هزار هکتاری خرما در دنیا مقام اول و از نظر تولید نیز با یک میلیون تن در رتبه دوم قرار دارد. ایران در تولید محصولات پسته، زرشک، خاویار، زعفران، میوه‌های هسته‌دار و ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌انواع توت جایگاه نخست در جهان را در اختیار دارد. همچنین ایران در تولید خرما و زردآلو در رده دوم جهان قرار گرفته است. در تولید هندوانه، گیلاس، خربزه و انواع ملون، سیب، انجیر و ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌خیار ‌‌‌‌‌‌هم جایگاه ‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌‌سوم جهان را از آن خود کرده است. اینها نمونه ای از آمارهای تولید و جایگاه رفیع ایران در جهان و نقش مهم آن در تأمین مواد غذایی جهان است به طوری که در میان صادرکنندگان بزرگ محصولات غذایی در جهان قرار گرفته است. * موفقیت کشاورزی ایران با وجود بارش‌های نه چندان زیاد همه این موفقیت های کشاورزی در حالی است که ایران با بارش 230 میلی متر جزو کشورهای خشک محسوب می شود، طبق معیارهای جهانی هر کشور که میزان بارش کمتر از 250 میلی متر داشته باشد کشوری خشک به حساب می آید؛ این اقلیم خشک موجب شده که فقط 14 میلیون هکتار از زمین های کشور کشت شود. شاهپور علایی‌ مقدم، معاون امور اقتصادی وزارت جهاد کشاوزری، به تازگی اعلام کرده است ‌که استفاده از دانش بومی کشاورزان و تجربه‌های آنها در مناطق خشک مهمترین عامل در افزایش تولیدات کشاورزی بوده است. وی گفت: انتقال یافته های علمی پژوهشگران و محققان به مزرعه هم توانسته بهره وری بخش کشاورزی را بیشتر افزایش دهد و گرنه به دلیل محدودیت آب، افزایش سطح زیر کشت چندانی صورت نگرفته است. * ایران بزرگترین صادرکننده انجیر دنیا ایران علاوه بر تولیدات مناسب و جایگاه های خوبی که در تولیدات کشاورزی تصاحب کرده است، توانسته بازارهای جهانی را در بسیاری از کالاهای مهم به چنگ بیاورد؛ بر اساس سازمان خواروبار کشاورزی ملل متحد ایران بزرگترین صادر کننده انجیر جهان است و در سال 2021 میزان 8763 تن انجیر صادر کرده و توانسته گوی سبقت را از کشورهای صاحب نام در این حوزه برباید و آنها را به  جایگاه‌های دوم و سوم ببرد، شهرستان استهبان در استان فارس بزرگترین کشترزار انجیر دیم در دنیا است.

انجیرستان استهبان   خاک و آب وهوای بسیار مناسب برخی مناطق ایران برای تولید پسته و انواع خشکبار، موجب شده است پسته ایران مشتریان خاصی در جهان داشته باشد، پسته ایران در هر جای دنیا معروف است و طبق گفته تجار آنها قیمت های بالایی را برای پسته ایرانی می پردازند و به این دلیل دومین جایگاه صادرات پسته در دنیا در دستان ایران است علاوه بر آن درصادرات کشمش و بادنجان هم همین جایگاه را داریم ایران در سال 2021 توانسته 136 هزار تن پسته به کشورها جهان صادر کند. این محصول پس از نفت ارزآوترین محصول برای کشور است. ایران همچنین رتبه سوم جهان در صادرات انگور فرنگی را دارد و 72 تن از این محصول را صادر کرده است. لهستان با صادرات 931 تنی در رتبه نخست و میانمار با 79 هزار تن در رتبه دوم از این نظر قرار داشته‌اند. * ایران رتبه چهارمی صادرات خرما در جهان ایران در صادرات محصول مهم خرما نیز جایگاه مهمی در جهان دارد. ایران در سال 2021 بیش از 245 هزار تن خرما صادر کرده که تنها از صادرات سه کشور کمتر بوده است. عربستان با صادرات 318 هزارتنی در رتبه نخست از این نظر قرار داشته و عراق و امارات دوم و سوم شده‌اند. رتبه پنجمی صادرات خیار نیز به ایران اختصاص دارد. ایران 166 هزار تن خیار در سال 2021 صادر کرده است که تنها از صادرات چهار کشور کمتر بوده است. مکزیک با صادرات 840 هزارتنی خیار در تبه نخست جهان قرار داشته است. ایران در صادرات کیوی و پیاز رتبه ششم جهان را دارد. ایران بیش از 69 هزار تن کیوی در سال 2021 صادر کرده است. نیوزیلند با صادرات 85 هزارتنی در رتبه نخست جهان قرار داشته است. رتبه هفتم صادرات کاهو و رتبه هشتم صادرات گوجه‌فرنگی نیز به ایران اختصاص داشته است. ایران در این سال بیش از 65 هزار تن کاهو و 2.9 میلیون تن گوجه فرنگی صادر کرده است. ایران در صادرات سه محصول مغز بادام، سیب‌زمینی و کدو در رتبه دهم جهان قرار گرفته است. آمریکا بزرگ‌ترین صادرکننده مغز بادام بوده است و ایران با صادرات 8416 تنی در رتبه دهم قرار داشته است. کلم و ملون دو محصولی بوده‌اند که ایران رتبه یازدهم را در صادرات آن‌ها کسب کرده است. ایران 69 هزار تن کلم در سال 2021 صادر کرده است. چین با صادرات 904 هزارتنی رتبه نخست جهان را از این نظر به خود اختصاص داده است. جایگاه دوازدهمین صادرکننده بزرگ سیب درختی به ایران اختصاص دارد. ایران 181 هزار تن سیب در سال 2021 صادر کرده است. چین با صادرات 1.07 میلیون‌تنی رتبه نخست جهان را به خود اختصاص داده است. رتبه سیزدهم سیر سبز و فلفل سبز نیز متعلق به ایران بوده است. ایران 5758 تن سیر سبز و 44720 تن فلفل سبز در سال 2021 صادر کرده است. چین با صادرات 1.9 میلیون‌تنی سیر سبز در رتبه نخست صادرات این محصول قرار داشته است. ایران در صادرات گردو رتبه 15 جهان طبق آمار فائو، رتبه چهاردهم صادرات هویج و زردآلو خشک در سال 2021 متعلق به ایران است، ایران 67 هزار تن هویج و 858 تن زردآلو خشک صادر کرده است. ایران در صادرات گردو نیز جزو بیست کشور نخست جهان بوده و با صادرات 2130 تنی به‌عنوان پانزدهمین صادرکننده بزرگ این محصول شناخته شده است. انتهای پیام/

دیدگاهتان را بنویسید